Hlavní stránkaPro média Tiskové zprávy a aktuality Skupina GTS zlepšila v roce 2012 svou ziskovost

Skupina GTS zlepšila v roce 2012 svou ziskovost

20. 02. 2013
Praha, 20. února 2013 – Skupina GTS Central Europe (GTS), přední telekomunikační operátor a poskytovatel služeb datových center ve střední a východní Evropě, dnes zveřejnila své neauditované hospodářské výsledky za rok 2012. Díky své regionální síti i výrazné orientaci na zákazníky se jí podařilo dosáhnout zatím nejvyššího provozního zisku před zdaněním, splátkou úroků, odpisy a amortizací (EBITDA) a volného peněžního toku.

Hlavní body konsolidovaných, neauditovaných hospodářských výsledků za rok 2012:

• Tržby ve výši 387 milionů EUR, což oproti loňskému roku znamená pokles o 1 %
  • EBITDA ve výši 103 milionů EUR, což představuje meziroční nárůst o 4 % a marži ve výši 27 %
  • Volný peněžní tok (EBITDA bez investičních nákladů) ve výši 53 milionů EUR, což značí 7% nárůst oproti loňskému roku a odpovídá 14% marži

V roce 2012 investovala GTS 50 milionů EUR, aby dokázala zareagovat na rozdílné požadavky svých zákazníků. Velká část investičních nákladů byla využita na rozšíření sítě, které se zaměřilo na nízko latentní řešení se zvýšenou rychlostí připojení na 100 Gb/s, zajištění nových mezinárodních hraničních přechodů a dalších prostor datových center. GTS se navíc podařilo rozšířit svou metropolitní síť ve Varšavě díky akvizici lokální společnosti zaměřené na optické sítě.

„S bilancí hospodářských výsledků za rok 2012 jsem velmi spokojen. Nejen, že odráží velký kus práce našich zaměstnanců, ale také naše závazky vůči všem zákazníkům.  Přestože zájem o hlasové služby a internetové připojení s nižší rychlostí poklesl, i nadále jsme pokračovali v přesunu našich aktivit směrem ke službám s vyšší marží, které vycházejí z naší rozšiřující se sítě. Naši firemní zákazníci si stále více žádají poskytování regionálních řešení, které v současné době zaujímají přes 20 % maloobchodních tržeb. Portfolio řešení od ethernetových VPN služeb až po cloudové služby umístěné v našich datových center je plně přizpůsobeno našim zákazníkům tak, abychom splnili jejich očekávání,“ uvedl Danny Bottoms, generální ředitel skupiny GTS.

Po uvedení prvního produktu založeného na modelu Infrastruktura jako služba (IaaS) v roce 2011 se navýšil prodej řešení GTS Virtual Hosting v průběhu roku 2012 čtyřnásobně. Nabídka cloudových služeb umožňuje zákazníkům vybírat, rozdělovat a velmi rychle a přitom pružně umisťovat soubor výpočetních zdrojů prostřednictvím samoobslužného portálu. Pro zjednodušení nabídky produktů a cen byly také zavedeny inovativní balíčky pro řadu řešení, včetně klíčových datových a hlasových služeb. Cílem skupiny GTS bude i nadále poskytovat zákazníkům služby, které potřebují ke svému dalšímu rozvoji. Tyto snahy byly v průběhu roku 2012 podpořeny několika oceněními jak konkrétních produktů, tak v rámci samotného oboru.